Pelajar Muslim British Boikot Kursus Darwinisme

Konflik: Semakin banyak pelajar biologi yang menganut agama Islam memboikot syarahan mengenai teori-teori Charles Darwin

Pelajar-pelajar muslim termasuk doktor pelatih didapati tidak menghadiri salah satu program perubatan yang termuka di Britain di mana program tersebut merupakan kelas mengenai evolusi yang bertentangan dengan isi kandung di dalam Al-Quran.

Profesor di University College London menyatakan kebimbangan terhadap peningkatan jumlah pelajar biologi yang memboikot kelas syarahan mengenai teori Darwinisme yang menjadi sukaran penting dalam pelajaran atas alasan agama.

Umat Islam menolak teori Darwinisme dan menegaskan bahawa ALLAH pencipta segala di dunia ini.

Steve Jones- profesor Emeritus genetik manusia di University College London mempersoalkan mengapa pelajar tersebut ingin belajar biologi padahal banyak dari pelajaran tersebut bertentangan dengan keyakinan mereka.

Ahli biologi evolusi dan bekas Profesor Oxford-Richard Dawkins telah melahirkan kebimbangan terhadap jumlah bilangan pelajar tidak hadir atau keluar dari kuliah teori Darwinisme kebanyakannya terdiri daripada pelajar Muslim.

Sumber :Dailymail, Eramuslim

0 comments:

Catat Ulasan