Tertawa di dunia menangis di akhirat...

Nabi Muhammad melarang ummatnya dari gelak-ketawa yang melampuai batas. Menurut hadith, banyak ketawa menghilangkan akal dan ilmu. Barangsiapa ketawa tergelak-gelak, akan hilang satu pintu daripada pintu ilmu.

Dalam satu hadith, Nabi saw bersabda “Banyak ketawa dan tergelak-gelak itu mematikan hati…”

Kenapa kita dilarang ketawa berdekah-dekah? Sebabnya..dalam keadaan suka yang keterlaluan, hati kita akan lalai dan lupa suasana akhirat dan alam barzakh yang bakal kita tempuhi kelak.dalam erti kata lainnya disebut sebagai “lagho”.. kita sendiri dah sedia maklum..betapa dahsyatnya alam tersebut sehingga tidak dapat digambarkan dalam sebarang bentuk media dan pancaindera sekalipun...

Sahabat-sahabat semua...kita sekarang ni sedang menuju ke satu destinasi yang belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi. Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti, sama ada berbahagia atau menderita. Berbahagia di dunia bersifat sementara tetapi di akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketika tetapi di akhirat azab yang berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkan keadaan ini cukup ke tak untuk kita menghisab diri serta menyedarkan diri kita tentang bahaya yang akan ditempuh.

"Tertawa-tawa di masjid menggelapkan suasana kubur". Demikian ditegaskan oleh Nabi saw. Kita sedia maklum, kubur ialah rumah yang bakal kita duduki dalam tempoh yang panjang. Kita keseorangan dan kesunyian tanpa teman dan keluarga. Kubur adalah satu pintu ke syurgaatau neraka. Betapa dalam kegelapan di sana, kita digelapkan lagi dengan sikap kita yang suka terbahak-bahak di dunia.

Ketawa yang melampaui batas menjadikankita kurang berilmu. Apabila kurang ilmu, akal pun turut menjadi kurang. Kepekaan terhadap akhirat juga menurun.

Nabi saw pernah bersabda: "Barangsiapa tertawa-tawa nescaya melaknat akan dia oleh Allah (Al-Jabbar). Mereka yang banyak tertawa di dunia nescaya banyak menangis di akhirat."

Sedangkan Saidina Ali pun sentiasa mengeluh “....jauhnya perjalanan ... sedikitnya bekalan ....” Cuba kita renungkan sekejap...Walaupun hebat zuhud dan ibadat beliau, namun beliau merasakan masih kurang lagi amalannya. Betapa kita yang kerdil dan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam…isk..isk..isk…muhasabah balik diri kita..ok..

Dalam hadith lain, Nabi saw bersabda "Barangsiapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka."Maksudnya mudah dimasukkan ke dalam neraka.

Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu....kalau dah nak rasa geli hati tu..memanglah nak gelak...Cuma yang dilarang ialah berterusan gembira dengan ketawa yang berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Nabi saw. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanyatersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat.
Para sahabat pernah berkata "Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak."

Wassalam...

0 comments:

Catat Ulasan